Delta Dunarii
Delta Dunarii
In fiecare an, cel putin o data, merg in Delta Dunarii, loc drag mie,nu numai pentru darnicia oportunitatilor vizuale pe care le ofera fotografului curios, cat mai ales pentru amintirea senzatiei coplesitoare pe care am avut-o prima data cand am poposit pe aceste meleaguri in copilarie. A fost aproape un soc pentru un copil crescut la oras contactul cu acest ecosistem special, o alta planeta in ochiii mei de pustan. Nu era prima data cand mergeam la pescuit, dar abundenta ireala de peste si pasari, mirosul specific zonei si senzatia de nemarginire si mister, pe care le resimt chiar si acum atunci cand ma aflu intr-o barcuta inconjurat de pereti inalti de stuf mi-au ramas adanc intiparite in memorie. Era un loc in care imi puteam da friu liber imaginatiei, in care povestile pescarilor prindeau viata si imi populau visele nopti de-a randul. Odata cu maturizarea imaginatia s-a estompat si a lasat locul unui sentiment de bine si curiozitatii de-a afla cat mai multe lucruri despre Delta si locuitorii ei.
Delta Dunarii este a doua ca marime din Europa si cel mai bine conservata.Partea cea mai mare se afla in Dobrogea si o mica portiune se intinde pe teritoriul Ucrainei. Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1992, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN. Delta ocupă, împreună cu complexul lagunar Razim-Sinoe 5050 km², din care 732 km² aparțin Ucrainei, Deltei românești revenindu-i o suprafață de 2540 km². Intuitia mea de copil nu ma inselase atunci cand credeam ca nu mai exista alt loc atat de interesant pe planeta. Iata ca timpul a adus confirmarea internationala a unicitatii acestui taram extraordinar, care din pacate se gaseste astazi sub o presiune uriasa a activitatilor umane, lipsite de ratiune si compasiune pentru aceasta sclipire din istoria recenta, aproximativ 10000 ani, ai planetei Pamant. Zona Deltei este încadrată de limane și lacuri adiacente și cuprinde sute de lacuri între brațe, dintre care câteva zeci de mari dimensiuni. Datorită celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse de Dunăre, Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 m². Este un organism viu, in necontenita miscare si reconfigurare. Delta Dunării este plasată, din punct de vedere geologic, într-o regiune mobilă a scoarței terestre numită Platforma Deltei Dunării, iar structura geologică a acesteia este alcătuită dintr-un fundament cristalin peste care se dispune o cuvertură sedimentară reprezentată printr-o succesiune de depozite paleozoice, triasice, jurasice, cretacice, neogene și cuaternare. Dupa milioane de ani in care natura a creat aceasta minunatie,astazi pericolul de a se distruge intr-o fractiune de secunda varful acestui esafodaj geo-biologic pare tot mai apropiat. Flora si fauna dezvoltate aici se afla aproape de iminenta disparitiei. Experienta pierderii altor ecosisteme din Europa si din lume pare a fi ignorata cu desavarsire.
Anul acesta, la inceput de mai, atunci cand verdele crud invadeaza lacurile si canalele iar pasarile se afla in penaj nuptial am vizitat Delta cu un prieten fotograf impatimit de natura si in special de zonele umede si cu doi oaspeti elvetieni, dintre care unul renumit fotograf. Acesta mai venise in delta, dar nu explorase in liniste, cu o ambarcatiune mica locurile mai izolate, putin ravasite de turismul iresponsabil care se practica in zona. Era entuziasmat si nerabdator sa vada si sa fotografieze peisaje subacvatice in mod deosebit, populate cu pesti si alte vietati de apa. Drumul de la aeroport la Tulcea a fost placut , printre campiile proaspete ale Dobrogei primavaratice, iar conversatiile s-au purtat in jurul geografiei Dunarii si Deltei, precum si a inevitabilei pasiuni comune, fotografia. Dupa ce am fost de acord ca Dunărea, ajunsă la Pătlăgeanca se bifurcă: Brațul Chilia la nord și Brațul Tulcea la sud, braț care mai apoi, la Furca Sfântu Gheorghe se desparte în Brațul Sulina și Brațul Sfântu Gheorghe si ca brațul Chilia, formează granița cu Ucraina, și transportă pe cursul său, de o lungime de 104 km, 60% din apele și aluviunile Dunării iar brațul Sulina este situat în mijlocul Deltei și, spre deosebire de Chilia, are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat și întreținut pentru navigația vaselor maritime cu o lungime de 71 km și transportă 18% din volumul de apă al Dunării in timp ce cursul brațului Sfântu Gheorghe este orientat spre sud-est, și se desfășoară pe 112 km, transportând 22% din debitul Dunării iar la vărsare formeaza insulele Sacalin considerate un început de deltă secundară, am ajuns la malul Dunarii, unde am descarcat bagajele rapid, cu inserarea pe urmele noastre si am sarit toti patru intr-o mica barcuta rapida care urma sa ne duca la Mila 23, unde ne astepta un alt amic, la fel de impatimit de Delta, dar care isi petrece tot anul acolo, spre invidia unora.. Viteza barcii si seara ne-au facut sa stam cam zgribulti tot drumul si sa mai analizam cu voce ridicata si cu gesturi ample, venite in completarea comunicarii verbale usor alterate de motorul zgomotos al barcii, clima arealului.
Delta Dunării se încadrează în spațiul cu climat temperat semiarid specific stepelor pontice. Spațiile acvatice plane și foarte întinse, acoperite în diferite grade cu vegetație, întrerupte de insulele nisipoase ale câmpurilor marine, alcătuiesc o suprafață activă specifică deltei și lagunelor adiacente, cu totul diferită de cea a stepelor pontice. Delta Dunării este considerată locul cu cele mai puține precipitații din România.
Luna se ridica mare, galben-rosiatica si aproape perfect rotunda deasupra apelor inca reci ale unui inceput de mai intarziat. Ultima parte a drumului am parcurs-o in liniste, fiecare cu gandurile sale, dar savurand lumina ireala a astrului deasupra apelor negra ale Dunarii. Atmosfera s-a destramat ca si cum nici cand nu fusese aievea atunci cand felinarele cu vapori de mercur ale Milei 23 isi facura prezenta la orizont. A fost un moment in care m-am gandit cat de usor si aproape imperceptibil am facut trecerea de la natura salbatica la spatiul omului, artificial si aparent deconectat de natura. Poate ca asa s-a intamplat peste tot … oamenii au pierdut legatura cu radacinile, cu obarsia lor si iata unde am ajuns, civilizatie dusmanoasa cu insasi matca din care provine … ciudat,nu ?
Amicul nostru ne-a intampinat pe un mic debarcader in curs de amenajare si ne-a ajutat sa descarcam nenumaratele genti si gentute cu haine si echipament fotografic, dupa care ne-a condus la pensiunea care urma sa ne gazduiasca pentru cateva zile. Aburul ciorbei pescaresti ne-a deschis apetitul imediat ce am intrat in casa si ne-a pironit in scaune inainte de a ne instala in camere. Pe parcursul cinei am planificat activitatile zilelor ce vor fi petrecute impreuna, unde sa mergem si ce ar dori sa fotografieze fiecare. Fotograful elvetian , adevarat specialist al peisajelor subacvatice, dorea ape limpezi cu vegetatie acvatica si pesti in timp ce noi am fi vrut sa ne axam mai mult pe fauna aviara a deltei. Cum el fotografia la orele amiezii, atunci cand lumina era potrivita pentru acest gen de fotografie, iar noi doream orele timpurii ale zilei, am hotarat sa mergem impreuna de dimineata. Unele dintre fotografiile sale sunt opere de arta abstracta, obtinute prin reflexii ale luminii sub apa iar altele infatiseaza adevarate paduri subacvatice. Era foarte interesat de flora zonei, asa ca am trecut in revista speciile majoritare.
Flora Deltei este reprezentată în mare parte de o vegetație specifică zonelor umede (stuful, papura, rogozul, în amestec cu salcia pitică) și ocupă pestetrei sferturi din totalul suprafeței. Zăvoaiele ocupă 6% din suprafața deltei, fiind păduri de salcie, frasin, arin, plop, care cresc pe grindurile fluviatile, fiind periodic inundate, iar ochiurile de apă sunt acoperite de o vegetație acvatică și plutitoare, ocupând 2% din suprafața deltei. De asemenea, există păduri ,Pădurea Letea și Pădurea Caraorman, alcătuite din stejar brumăriu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurător, ulm , arbusti (zălog, cătină roșie) și plante agățătoare (hamei, curpen). Vegetatia acvatica,care il interesa in mod special este alcatuita din nuferi, diferite alge, menta salbatica pe alocuri, stuf si radacini de salcii. Fauna conține mai mult de 360 de specii de păsări și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele sale lacuri și japșe. Acesta este locul unde milioane de păsări din Europa, Asia, Africa, Marea Mediterană vin să cuibărească. Speciile majore de pești în cadrul Deltei Dunării sunt știuca și somnul. Fauna deltei este una bogată și variată în specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, pești, crustacee, melci, moluște și insecte; dintre care unele protejate. Parcul național adăpostește și asigură condiții de hrană și cuibărire mai multor păsări migratoare, de pasaj sau sedentare protejate la nivel european. In speranta ca vom avea parte de actiune in perioada ce urma, am incheiat delicioasa cina si am plecat la culcare.
Primele sclipiri ale soarelui ne-au intampinat in micuta ambarcatiune care inainta in liniste printre norii cetosi ai diminetii reci. Curand am trecut pe langa o zona arheologica, unde o echipa mixta romano-franceza facuse niste descoperiri interesante cu cativa ani in urma.Sunetele scoase de pasari se acordau perfect cu ceata laptoasa pe care o traversam si cu pletele lichide ale salciilor plangatoare ce strajuiau canalele linistite. Cercetatorii acestia sustin ca acolo s-ar afla cea mai veche dovada de locuire umana in Delta Dunarii datand din mileniul V. Cele mai vechi urme de locuire cunoscute pana atunci datau din Epoca Bronzului si erau in zona Chilia. Ei spun ca in zona a existat o asezare veche de 7 – 7,5 mii de ani, in care s-au desfasurat diverse activitati care tin de o comunitate: s-a realizat ceramica, s-au stocat alimente si au fost crescute animale. Tot la santierul deschis la Mila 23 s-au descoperit unelte din piatra, iar arheologii pot spune cum se realizau si la ce erau folosite. Incercam sa imi imaginez ce fel de viata duceau acei stramosi, ce bucurii aveau si ce ii intrista, cat de mult se asemanau cu noi cei de azi si ce ne deosebeste de ei.
In acele vremuri, acum sapte mii de ani, nu era neaparat o delta asa cum o stim, ci era probabil o zona mai uscata in apropierea unei lagune, dincolo de banda de nisip de la Caraorman si Letea. Imi amintesc cand am ajuns prima data la Troia, astazi in Turcia, aproape de stramtoarea Dardanele, la Hisarlik. Toata povestea Iliadei era strans legata de mare, cetatea Troiei era descrisa pe malul apei, simteam in nari miros de sare de cate ori citeam din carte si iata ca descopeream o Troie aflata la sapte kilometrii de mare care nu mai amintea nimic din poezia marina a lui Homer. Asa si aceasta vatra preistorica era probabil situata intr-un peisaj complet diferit de ceea ce vedem acum.
Prima atestare documentară a făcut-o ”părintele istoriei”, Herodot, care povestește despre expediția flotei lui Darius (515 – 513 î.Hr.), ce ajunsese la Histria și apoi a intrat în deltă, dar colonizarea incepe mult mai devreme prin secolul al VIII-lea înaintea erei noastre, atunci cand corăbiile grecești purtând familii întregi de negustori, meșteșugari, ostași și marinari intră în marea denumită de sciți Axaina (albastru întunecat) și o denumesc Pontos Euxeinos (euxeinos însemnând în grecă primitoare). Zona gurilor Dunării, prin posibilitățile sale comerciale, le atrage atenția, și coloniști veniți din Marea Egee și de pe coasta de sud a Pontului Euxin întemeiază aici mai multe cetăți-porturi. Printre cele mai importante dintre aceste cetăți se numără Odessos (Varna), Apollonia, Dionysopolis (Balcic), Callatis, Tomis, Histria, Argamum, Halmyris, iar pe cursul Dunării Aegyssos (Tulcea) și Axiopolis (Cernavodă).
Dupa ce in prima zi am tot mers in sus si in jos in cautare de locuri bune, cu apa limpede si curenti slabi, am descoperit cateva posibile scene unde sa incerce sa se scufunde. Apa nu era chiar calda si costumul de neopren cu gluga a fost necesar, daca nu vroia sa se trezeasca cu o lipitoare pofticioasa infipta pe undeva pe corpul sau. Noi am ramas in barca invaluti de briza calduta si de lumina solara in timp ce amicul nostru isi facea de lucru prin apa. Dupa aproximativ o ora a revenit la barca multumit de fotografiile realizate, adevarate infatisari ale unor jungle subacvatice cu nuante de verde variind de la galben la violaceu, dar fara nici o vietate in afara de cativa melci lenesi ce zaboveau pe cate o frunza de nufar. Actorii principali, pestii lipseau cu desavarsire..El se tot mira cum de nu vazuse nimic, in timp ce eu incepeam sa imi explic de ce numarul pasarilor scadea de la an la an. Lucrurile capatau contur din ce in ce mai clar si se reconfirma, pentru a cata oara, la ce duce disparitia unei verigi din lantul trofic..Pestii se hranesc cu insecte si alte vietati acvatice si isi depun icrele in zonele cu apa mica inundate in fiecare sezon si la randul lor sunt hrana pentru pasari. Ridicarea barajelor pentru zonele agricole si pescuitul intensiv au atacat populatia de pesti din doua parti, nelasand spatiu pentru regenerare si antrenand si lipsa de hrana in special pentru speciile mari de pasari: pelicanii,cormoranii sau starcii. Partial satisfacuti, dar pusi pe ganduri am plecat inspre pensiune dezbatand posibilele cauze care au dus la scaderea dramatica a numarului pestilor. Imi reveneau in memorie scenele din copilarie cand la cherhanalele din Delta nu mai aveau spatiu sa depoziteze pestele prins de dimineata si nu stiau cum sa faca sa nu se strice..Nu reusesc sa imi inchipui cum in atata vreme, cu atitea stapaniri in zona, de la greci si romani la bizantini,genovezi si otomani, in evul mediu, pana la austrieci, turci si rusi in secolul XVIII cand Dobrogea a devenit teatrul de desfasurare al operatiunilor militare prin care se finalizau etapele succesive ale conflictului de lunga durata ruso-austro-turc, cunoscut in istorie sub numele de “criza orientala”, in urma caruia, atat Austria, cat si Rusia castiga libertatea de navigatie pe Dunare, Marea Neagra si in orasele-porturi de la gurile Dunarii, nu au reusit sa destabilizeze echilibrul ecologic al zonei si apoi nici macar perioada comunista nu a fost atat de nefasta chiar cu planul ridicol de desecare si imprejmuire a zonelor inundate pentru folosirea lor in agricultura nu a distrus ceea ce natura a creat in atata vreme, se intampla sub ochiii nostri in cativa ani…
Urmatoarele zile s-au succedat intr-un ritm bine sustinut, cu iesiri dis de dimineata la rasaritul soarelui, urmate de scufundari tot mai lungi in cautare de subiecte fotografice. Serile erau lungi si animate de discutii interesante, cu povesti din multe colturi ale lumii, pe unde umblaseram fiecare dintre noi, incercand sa comparam fenomenul care se petrece acum in Delta cu ceea ce s-a intamplat cu mult timp in urma prin alte zone naturale pierdute pentru totdeauna de lacomia si indiferenta speciei dominante a planetei.
Comments are closed.